Een bus vol met historisch hout, want de opgave was om de vloer van de huidige trouwzaal te restaureren. Een vloer met prachtige patronen, die flink wat liefde kon gebruiken. En die kreeg hij van een internationaal team van vijf restauratie meesters.
Een te gekke klus! De eerste uitdaging was het vaststellen van de houtsoort, want die leek niet Tsjechisch eigen.
Johan Zwartbol
Meestal vind je bij vloeren uit die tijd de houtsoorten in de omgeving. Maar in dit kasteel twijfelden de vijf meesters. Wat vertelde de vloer? Het leek wel cederhout, maar klopte dat ook? Want waar kwam dat dan vandaan?
Een oudheidkundige vertelde dat Tsjechië veel exporteerden en dat dan onder andere hout mee terug kwam. Zo bleek wederom het belang van lokale geschiedenis. Het team kun met een gerust hart aan de slag.
De kracht van imperfectie
“Bij een restauratie wil je recht doen aan het karakter. Tegenwoordig kunnen we met CNC technieken hout exact op maat frezen. Maar dat zie je meteen in zo’n oude vloer.” vertelt Johan. Daarom werd elk stukje vloer met ernstige beschadiging met de hand opnieuw gemaakt met historisch hout. “Het is altijd de kunst om zo goed mogelijk imperfect te zijn.”Vloeruitdaging?
Wij gaan hem voor u aan!
Bel: 06 - 52 30 44 73
Mail: info@mapleleafvloeren.nl
Wij werken door heel Nederland
(en zelfs daarbuiten...)
Gebruik van historisch hout in zo’n eeuwenoude vloer is een begin, maar de kleur daarvan is tóch altijd anders. De experts konden putten uit de lokale kennis van hun Tsjechische collega René. Vroeger werd de vloer op kleur gebracht met natuurinkten gemaakt van galappels gemaakt door de galwesp.
Die oude technieken wil je het liefste ook nu gebruiken. Helaas ontbrak de tijd; het moest in een week af zijn.
Johan Zwartbol
Uiteindelijk werd elk gerepareerd stukje van de eeuwenoude vloer met een zo goed mogelijke imitatie op kleur gebracht met wax en lijnolie. Een precisie werkje waar geduld en aandacht bij kwam kijken.
Een complete vloer met vijf man in slechts een week restaureren. Het klinkt onwerkelijk, maar de mannen klaarden het huzarenstukje.
“Je moet weten waar je moet stoppen, want voor je het weet neem je elk stukje hout onder handen. Na elk stukje repareren, zie je weer een ander stukje” zegt Johan met een lach vol vloerliefde.
Daarom liepen de vijf restauratie specialisten regelmatig een rondje om te markeren wat wel en niet hersteld moest worden. Lastig, maar gelukkig waren de de vakmannen het vaak snel eens. Een stabiele vloer, waar geen delen meer uit konden breken, dat was het doel.
Na een week hard werken kwam de beloning. De eeuwenoude vloer was weer klaar voor gebruik. De minister van cultuur en wetenschappen, de opdrachtgever, kwam samen met volksvertegenwoordigers de prachtige vloer opnieuw inwijden.
Helemaal klaar voor het nog decennia lang dragen van vele verliefde bruidsparen
Een complete vloer met vijf man in slechts een week restaureren. Het klinkt onwerkelijk, maar de mannen klaarden het huzarenstukje.
Heeft u ook speciale wensen voor uw vloer?
of stuur een e-mail naar info@mapleleafvloeren.nl
Meer vloerverhalen...
Balistraat 22 - 3312 VB Dordrecht - kvk: 24347635 - btw: NL811860213.B01 - Algemene Voorwaarden