Monumentaal parket dat eindelijk thuis kwam

Gebouwd van 1611 tot 1617 in de oudste stad van Holland is het pand van de boutique parfumerie Vicino Sei een pareltje. Het 400 jaar oude rijksmonument is gelegen aan de Wolwevershaven in Dordrecht. Het miste alleen nog een vloer…

Toen de huidige bewoners het pand enkele jaren terug kochten was er veel, heel veel, te renoveren. “We zorgen ervoor dat het huis behouden blijft voor de toekomst. Dat is onze taak” vertelt mede-eigenaar Gert-Jan Ophorst. Na het vervangen van een groot deel van de draagconstructie was in 2021 de begane grondvloer aan de beurt.

Eerder had Johan al een mooie getrommelde (verouderde) parketvloer op de slaapverdieping gelegd. In een hongaarse punt. En sindsdien werd er regelmatig gepraat over de begane grondvloer van de Italiaanse parfumerie. Die moest ànders zijn, een vloer die zou passen bij de grandeur van het pand.

“Als we het doen, dan doen we het goed. Altijd op een monumentale manier. Om het pand in ere te herstellen” zegt Gert-Jan. En van die insteek gaat ook het hart van meesterparketteur en restaurateur Johan Zwartbol harder kloppen.

Onze taak is om goed te zorgen voor dit pand. Wij zijn slechts passanten in de geschiedenis van dit rijksmonument.

Gert-Jan Ophorst, mede-eigenaar Vicino Sei / Rijksmonument ‘In den Hatert’

Een ‘toevallig’ telefoontje beëindigde de zoektocht naar een passende vloer. Want in een Haarlems Rijksmonument moest een parketvloer verwijderd. De eigenaresse had gehoord dat Johan parketvloeren opkoopt om ze een tweede leven te geven.

“Toen ik ging kijken zag de vloer er niet uit” vertelt Johan. “Ooit met witte olie behandeld, nu met vlekken en daaroverheen weer gelakt.”

Maar Johan zag ook de nerf van de vloer. Zeldzaam rood Amereikaans eiken. “Het is een langzaam groeiende boom die erg lang wordt met weinig zijtakken. Daardoor zitten er heel weinig knoesten in.”

De afgedankte vloer in Haarlem
Johan ging met deze restauratie vondst op de koffie bij Gert-Jan en zijn vriendin Janou. Dat werd de start van een reanimatie. De meer dan honderd jaar oude parketvloer in Haarlem werd met liefde ontdaan van zijn afwerking, zodat de ware aard van de vloer weer vrij kwam.

In gesprek met de vloer en de klant werd de belijning van het parket bedacht. Rondom een bies van noten (eveneens historisch hout afkomstig uit de opslag van Maple Leaf). Maar voor het zover was, vroeg eerst de draagconstructie van de vloer om verbetering.

Vloeruitdaging?

Wij gaan hem voor u aan!

Bel: 06 - 52 30 44 73
Mail: info@mapleleafvloeren.nl

Wij werken door heel Nederland
(en zelfs daarbuiten...)

De originele vierhonderd jaar oude balken bleven behouden; de koppen vernieuwd. Er kwam isolatie onder de vloer en de ondervloer voor het parket werd tussen de balken geplaatst. Dat kon niet anders, omdat simpelweg de hoogte ontbrak.

En zo werd – met het nodige passen en meten – de Haarlemse vloer onderdeel van de geschiedenis van het 17e eeuwse pand aan de Wolwevershaven. Waar nu twee verhalen samenkomen.

Toen de vloer hier binnen werd gedragen, voelde het meteen goed. Die vloer ademde gewoon dat hij hier hoorde.

Gert-Jan Ophorst, mede-eigenaar Vicino Sei / Rijksmonument ‘In den Hatert’

Het borstellen van de vloer en een gedurfde harde hoogglans lak gaven de historische vloer precies de uitstraling die past bij de boutique parfumerie én het rijskmonument.

“Johan is een kunstenaar met zijn handen. Hij heeft een oude imperfecte vloer op een perfecte manier weten in te passen in een imperfect pand met scheve muren. Het lijkt of de vloer hier al honderd jaar ligt.” sluit eigenaar Gert-Jan af.

Nieuwsgierig naar dit rijksmonument? Het RTL programma Eigen huis & Tuin kwam binnenkijken. (18 -25 min.)

Een complete vloer met vijf man in slechts een week restaureren. Het klinkt onwerkelijk, maar de mannen klaarden het huzarenstukje.

Heeft u ook speciale wensen voor uw vloer?

Voor ons is geen uitdaging te groot. Met gebruik van eeuwen oude technieken brengen we ook úw vloer opnieuw tot leven.

of stuur een e-mail naar info@mapleleafvloeren.nl